Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/plandhr/2018.pland.hr/admin/inc/config.php on line 495
PlanD

ZA KORISNIKE / ZA LJUDE

međunarodni
festival dizajna
27.–30.9.2018.
TMNT, HALA V

nedjelja 30/09/2018 18:30 - 19:00 PREDAVAONA

MIHOVIL VARGOVIĆ: PTICA KUKAVICA — ETIKA U DIZAJNU DIGITALNIH PROIZVODA ZA DJECU

Danas klinci na dnevnoj bazi koriste svima poznate aplikacije, a ipak njihova se uloga u korištenju rijetko promišlja. I dok postaju sve veća korisnička skupina istih ne znači da su uzeti u obzir prilikom projektiranja novih funkcionalnosti. Kada govorimo o digitalnim proizvodima za edukaciju i razvoj djece, promišljanje njihovog utjecaja je samorazumljivo kako za kompanije tako i za roditelje. Ipak, većinom se u procesu projektiranja njihov “wellbeing” izjednačava s uporabljivosti proizvoda (usability). To izjednačavanje je posljedica je mentalne tromosti i nezainteresiranosti dizajnera i/ili timova za integraciju etičkih principa u dizajnersku praksu. Proizvod fokusiran na wellbeing korisnika jest onaj koji se suočava s temom etike, jednako kao što je i uporabljiv (usable).

Temi etike pristupa se na dva načina. S jedne strane, u praksi, kojom se najviše bave timovi velikih kompanija u inozemstvu, a s druge strane teorijski, koja se u većoj mjeri, svodi na blog postove efemernog značaja. Unatrag nekoliko godina kod nas se također povećava broj plasiranih digitalnih proizvoda, no problematika i dalje ostaje u sferi edge case-a za “snobove”.

Možemo li uopće očekivati produktivni entuzijazam u integriranju etike u dizajnersku praksu koja se na svakodnevnoj razini često svodi na osmosatno pomicanje piksela i obranu zdravorazumskih odluka ispred stakeholdera ili klijenata? Odnosno, možemo li i kako biti dizajneri koji će u razvoju digitalnih proizvoda biti odgovorni odgajatelji tuđe djece.

Mihovil Vargović diplomirao je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi digitalnim dizajnom. Radio je kao dizajner u Five NYC, RealNetworksu, Martian&Machineu. Trenutno radi kao product dizajner u EdTech startupu Smart Lumies i odgovoran je za razvoj digitalnih proizvoda.