Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/plandhr/2018.pland.hr/admin/inc/config.php on line 495
PlanD

ZA KORISNIKE / ZA LJUDE

međunarodni
festival dizajna
27.–30.9.2018.
TMNT, HALA V

petak 28/09/2018 20:00 - 21:00 PREDAVAONA

LYDIA NICHOLAS: BUDUĆNOST INTELIGENCIJE

Kako izgleda budućnost života i rada s umjetnom inteligencijom? Hoće li radna mjesta jednostavno biti zamijenjena ili će se naš rad i razbibriga izmijeniti na dubljoj razini i na neočekivan način? Koje posljedice pametni alati imaju na ljudsku inteligenciju, na naše razmišljanje, naše navike, na šire društvo, i kakve su promjene na vidiku? Putem povijesnih i suvremenih primjera istražit ćemo neobične načine na koje umjetna inteligencija oblikuje ljudsku inteligenciju, te kako se pripremiti za budućnost.

Lydia Nicholas je digitalna antropologinja čiji rad istražuje podatke, kulturu i načine na koje ljudi koriste nove tehnologije u rješavanju problema te razvijanju i razmjeni znanja. Bivša je viša istraživačica u timu Futures u Inovacijskoj zakladi Nesta, a trenutačno radi na doktoratu iz područja ljudsko-računalne interakcije na University Collegeu u Londonu i bolnici Great Ormond Street Hospital. Piše o podacima, kulturi i etici za The Guardian i New Scientist, surađivala je s Uredom vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Muzejom znanosti, BBC-jem, Amnesty Internationalom i drugima. Ne zanima je samo kako funkcioniraju tehnologije u nastajanju već i kako one mijenjaju naše vrijednosti i kulturu, te na koje sve načine možemo intervenirati i donositi svjesne, kolektivne odluke o svijetu u kojemu želimo živjeti.