Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/plandhr/2018.pland.hr/admin/inc/config.php on line 495
PlanD

ZA KORISNIKE / ZA LJUDE

međunarodni
festival dizajna
27.–30.9.2018.
TMNT, HALA V

subota 29/09/2018 20:30 - 21:30 PREDAVAONA

LUDWIG ZELLER: DIZAJN O/ZA/KROZ ETIČKO RAZMIŠLJANJE

U dizajnerskoj praksi i teoriji tijekom posljednjih desetljeća doživljavamo značajan porast etičkih pitanja koja su dovela do pojave brojnih novih dizajnerskih pokreta. Kada pojmovi postanu paradigmatični, vrijeme je za temeljito propitivanje njihovih povijesnih korijena, diskurzivnih varijacija i ideoloških zamki. Predavanje, dakle, traži filozofske, estetske i sociološke strukture etike u modernosti: što točno mislimo kada mislimo etički i koju ulogu igra ta misao u modernome društvu?

Postavljanjem ovih pitanja postaje jasno da se brojni pokreti u dizajnu koji se pojavljuju s usponom etike mogu podijeliti u tri vrste "kolektivnih misli": projektiranje kroz, za i o etičkom razmišljanju. Gledano kroz ovu diferencijaciju, praktični primjeri ovih triju diskursa mogu biti upitni zbog njihove specifične namjere, strategije i estetike. Vidjet ćemo da su ove misaone kolektive nedavno ušle u neku vrstu disciplinskih natjecanja za tumačenje suvereniteta o tome kakav etički dizajn mora biti u razdoblju krize. Ova kontroverzna situacija može se konstruktivno iskoristiti za metodološku diversifikaciju i oštrenje dizajnerskih praksi i teorija općenito.

Ludwig Zeller je istraživač i predavač na Vizualnom komunikacijskom zavodu i Institutu za eksperimentalni dizajn i medijske kulture (IXDM) na Akademiji za umjetnost i dizajn (FHNW) u Baselu (Švicarska). Diplomirao je dizajn interakcija na Royal College of Art u Londonu te na audiovizualnim medijima na Akademiji medijskih umjetnosti u Kölnu. Njegovo se istraživanje bavi narativnim i maštovitim procesima fikcionalnih dizajnerskih artefakata i nastoji istražiti nove oblike nagađanja. Suradnik je njemačkog dizajnerskog časopisa Form i nedavno je objavio B1 / B2 Manifesto o kritičnom i spekulativnom dizajnu.

www.ludwigzeller.de