Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/plandhr/2018.pland.hr/admin/inc/config.php on line 495
PlanD

ZA KORISNIKE / ZA LJUDE

međunarodni
festival dizajna
27.–30.9.2018.
TMNT, HALA V

subota 29/09/2018 19:30 - 20:30 PREDAVAONA

ANJA NEIDHARDT I MAYA OBER: FEMINISTIČKA POLITIKA DIZAJNA — OTVORENI RAZGOVOR

Otvoreni razgovor o feminizmu, rodu i dizajnu s Anjom Neidhardt i Mayom Ober s platforme Depatriarchise Design, tijekom kojega će koristiti autoetnografiju, duboko ukorijenjenu u feminističkoj praksi. Koristeći argument "osobno je političko", analizirat ćemo osobna iskustva kako bismo mogli promišljati o političkim i društvenim pojavama unutar dizajna. Tijekom ovog razgovora otvorit ćemo razne teme s popratnim vizualnim materijalima, baveći se feminističkom praksom, dizajnom i rodom, te se uključiti u širu raspravu sa svima okupljenima.

Anja Neidhardt je freelance dizajnerica i kustosica sa sjedištem u Berlinu. Piše za međunarodne časopise te predaje povijest i teoriju dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Frankfurtu na Majni (Njemačka). Osim stvaranja platforme Depatriarchise Design s istraživačicom u dizajnu Mayom Ober, također je članica uredničkog tima ROM-a, časopisa koji se fokusira na društvo i digitalizaciju. Godine 2016. diplomirala je na Design Curating and Writing (MA) na Design Academy u Eindhovenu. Od 2012. do 2014. radila je kao urednica u dizajnerskom časopisu Form.

Maya Ober bavi se dizajnom, istraživanjem, pisanjem, pedagogijom i političkim aktivizmom. Osnovala je Depatriarchise Design, platformu koja ispituje sudjelovanje dizajna u reprodukciji tlačiteljskih sustava, usredotočujući se pretežno na patrijarhat. Sa sjedištem u Baselu, radi kao znanstvena suradnica na Institutu za industrijski dizajn na FHNW Akademiji za umjetnost i dizajn. Maya razvija međuplatformske projekte koji istražuju proizvodna sredstva, materijale i društveno-političku sredinu, a trenutačno je fokus usmjerila na tekstil.

https://depatriarchisedesign.com/about/