Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/plandhr/2018.pland.hr/admin/inc/config.php on line 495
PlanD

ZA KORISNIKE / ZA LJUDE

međunarodni
festival dizajna
27.–30.9.2018.
TMNT, HALA V

petak 28/09/2018 14:00 - 21:00 HALA V

TEMATSKA IZLOŽBA: ZA KORISNIKE / ZA LJUDE — etički pogledi na dizajn

U sklopu izložbe “Za korisnike / za ljude — etički pogledi na dizajn” predstavit ćemo radove i projekte iz raznih grana dizajna i kategorija projekata - od metodologija, koncepta, inicijative do proizvoda. Prikazat ćemo razne načine i opsege u kojima se načela etike pojavljuju u dizajnu, bilo kao alat, metoda ili izvor djelovanja, a prezentirane radove pritom ne promatramo isključivo kao primjere dobre prakse, već i kao studije slučaja za poticanje rasprave. Rasprave kroz koje ćemo raslojavanjem i analizom produbiti shvaćanja pojedinih praksi, ali i potencijalno mapirati njihove nove mogućnosti, kao i one slabe točke.

Cilj nam je ne samo legitimirati i ustaliti etička pitanja u svakodnevnom dizajnerskom diskursu, odnosno mapirati područja etičkog djelovanja u dizajnu, već i propitkivati etičnost postojećih primjera “etičnog” dizajna, kako bi formulirali transparentnije i konkretnije smjernice za dizajn koji će raditi za ravnopravnije društvene uvjete i održiva rješenja.